Adventi szimbólumok jelentése

adventi szimbólumok jelentése

Advent ünnepéről minden évben sokat hallunk, de mi is pontosan az advent, mit ünneplünk, és milyen adventi szimbólumok vannak?

Mi az advent?

Advent a karácsonyt megelőző várakozási időszak, karácsony előtti negyedik vasárnapon kezdődik, és december 24-én advent utolsó napján, szenteste ér véget. Ez egy várakozási időszak, melyen a keresztény hívő emberek Jézus Krisztus születésére, az Úr eljövetelére készülődnek testileg (böjtöléssel) és lelkileg (imával, befelé fordulással, lecsendesedéssel) is.

Adventi szimbólumok és jelentésük

Adventi koszorú

Az adventi koszorú talán az egyik legismertebb adventi szimbólum. Az adventi koszorú egy kerek fonott vagy fából készült dísz, amelyet gyertyákkal díszítenek. Általában négy gyertyát tartalmaz, amelyeket minden adventi vasárnap egyet-egyet meggyújtanak. A gyertyák színe általában három lila és egy rózsaszín, de az egyházi hagyományok eltérhetnek.

Adventi koszorút házilag is készíthetünk, ami egy jó közös családi program lehet, de vásárolhatunk is.

adventi koszorú

Adventi gyertyák

A négy gyertya az adventi időszakot szimbolizálja, és az egyes vasárnapokhoz kapcsolódik. A gyertyák fénye a sötétségben való remény és várakozás jelképe. Mindegyik adventi gyertyának jelentése is van, amiről bővebben a linkre kattintva tudsz olvasni.

Adventi koszorú díszek

Az adventi koszorút gyakran díszítik fenyőágakkal, tobozokkal, piros szalagokkal, bogyókkal és más természetes elemekkel. Ezek a díszek a természet és a téli időszak szépségét szimbolizálják.

Adventi naptár

Talán az adventi naptár a legnépszerűbb adventi jelkép, a gyerekek számára mindenképpen. Az adventi naptár története is egy kisgyerekkel kezdődött, Gerhard Lang  kisgyerekként, nagyon türelmetlenül várta, hogy mikor kapja már meg a karácsonyi ajándékokat. Ezért az édesanyja azt találta ki, hogy egy kartonlapot 24 részre osztott, és mindegyikre egy darab habcsókot rakott. Gerhard karácsonyig minden nap megehetett egy darab habcsókot, így gyorsabban teltek számára a napok karácsonyig, könnyebben viselte a várakozást.

Gerhard Lang felnőttként könyvkiadással foglalkozott, és itt jutott eszébe, hogy édesanyja ötletéből terméket készíthetne. Az első adventi naptárban még nem voltak ablakok és csokoládé, hanem Gerhard Lang rövid adventi verseit kellett Richard Ernst Kelper színes képeivel összepárosítani, és minden nap egyet kartonlapra ragasztani.

A hagyományos, édességgel töltött adventi naptárak is népszerűek, de a 2010-es évektől váltak egyre elterjedtebbé a felnőtteknek szóló és tematikus adventi naptárak. Először kozmetikai adventi naptárakat dobtak piacra, de ma már vannak alkoholos adventi naptárak is.

adventi naptár

Jézus kisgyermek szobra

Egy másik szimbólum az adventi időszakban az aranyozott vagy porcelán Jézus kisgyermek szobra, amelyet gyakran az adventi koszorú közepére vagy a betlehembe helyeznek. Ez emlékeztet az ünnep valódi jelentésére, Jézus Krisztus születésére.

Az advent jelképei és szimbólumai segítenek a hívőknek és a családoknak az ünnepi időszak szellemiségének megélésében és megosztásában, miközben arra emlékeztetnek, hogy karácsony valódi jelentése a megváltás és az öröm ünnepe.

Nézd meg ezt is:

.