Ballagási szimbólumok, jelképek jelentése

ballagási szimbólumok, ballagási jelképek

A ballagás, mint az oktatási intézmények egyik legmeghatározóbb eseménye, tele van jelentőséggel és hagyományokkal. A szimbólumok, melyek gyakran részei ennek a különleges ünnepnek, mélyebb értelmet és jelentést kölcsönöznek az eseménynek. Cikkünkben a ballagási szimbólumok és jelképek világába kalauzolunk, hogy jobban megérthessük ezeket az emblematikus jeleket és jelentéseiket az iskolai ballagás ünnepségein.

Mióta van ballagás?

Magyarországon ballagást az 1800-as évek végén kezdtek szervezni eleinte csak az egyetemek és a főiskolák. Idővel a középiskolák, általános iskolák is bekapcsolódtak, és ma már gyakorlatilag minden iskolai intézmény szervez ballagást, még a bölcsödék is, hiszen ezek ez a szép hagyomány lezár egy életszakaszt a gyerekek életében.

Ballagási szimbólumok, jelképek jelentése

Ballagási tarisznya

A tarisznyával sok mesében találkozhatunk, az édesanya adja a fiának, aki elindul szerencsét próbálni. A ballagók tarisznyájának jelképe innen ered, hiszen a tanulmányaik végeztével ők is új utakra indulnak, új kihívásokkal kell megküzdeniük.

Hamuban sült pogácsa

A tarisznyába pogácsa is kerül, ami szintén egy mesebeli jelkép, ez ad táplálékot az úton. A pogácsa kerek formája a kerek világot is szimbolizálja.

A pogácsa mellé só is kerül a tarisznyába, ami az élet élvezetét, az élet ízét jelképezi.

Érme, pénz

A pénz a bőséget jelképezi, és arra is emlékeztet, hogy a tudás pénzre váltható.

Föld

Egy kis zacskóban földet is szoktak csomagolni a tarisznyába, ami az anyaföldet, a hazát szimbolizálja.

Névsor, fotó

A diákok névsora, közös fotója is helyet kap a tarisznyában, hogy megőrizzék a közösen töltött idő emlékét.

Egyedi szimbólum

Fotó, vagy az oktatási intézmény logója, kabalaállata is a tarisznyába szokott kerülni.

Bor

Régen kevés bor is került a tarisznyába, ami a bőséget és felnőttséget is jelképezi.

Fokos

A fokos a vándor önvédelmi eszköze, amivel meg tudja védeni magát az úton. Már ez már nem jellemző, sokkal inkább virágot szoktak a ballagóknak adni helyette.

Talár sapka

Az Egyesült Államokban a talár sapka a ballagás egyik legmeghatározóbb szimbóluma. A diákok általában négyzet alakú sapkát viselnek, amelynek színe a választott egyetem vagy kar színeit tükrözi. A sapka díszítése eltérő lehet, de gyakori a bojt vagy a tassel használata, amelynek színe a diploma fokozatot jelzi (pl. kék a BA-hoz, arany a mesterképzéshez). A talár sapkát a ballagás végén a diákok a levegőbe dobják, ami a befejezés, a szabadság  és az új kezdet, új lehetőségek szimbóluma.

Ballagási virágok jelentése

Az iskolai ballagásokon gyakran virágokkal köszöntik a diákokat. Íme néhány példa a különböző ballagási virágok jelentéseiről:

Rózsa

A rózsa általában a szeretet, a tisztelet és az elismerés jelképe. A ballagáson adott rózsák azt üzenik, hogy büszkék vagyunk a végzős diákra és az általa elért eredményekre.

Tulipán

A tulipánok általában az öröm, az újrakezdés és a friss kezdetek jelképei. Ezeket a virágokat adhatjuk a végzősöknek, hogy kifejezzük jókívánságainkat az előttük álló új korszakhoz.

Liliom

A liliomok gyakran az elegancia és a tisztaság szimbólumai. Ezek a virágok alkalmasak lehetnek arra, hogy kifejezzük a végzős diákok iránti tiszteletet és elismerést.

Margaréta

A margareta az ártatlanság, a tisztaság és a szerénység szimbóluma. Fehér margarétát adhatsz a ballagónak, hogy kifejezd a jókívánságaidat a jövőbeli boldogságára, míg színes margarétát adhatsz, hogy kifejezd az örömödet a sikeréért.

Napraforgó

A napraforgó a boldogság, a pozitivitás és az optimizmus szimbóluma. Napraforgót adhatsz a ballagónak, hogy kifejezd a reményedet a jövőbeli sikerére.

Kép: canva.com

Nézd meg ezeket is:

.