Fehér rózsa jelentése és szimbolikája

fehér rózsa jelentése

A fehér rózsa kétségkívül egy gyönyörű virág. Mi a fehér rózsa jelentése, mit szimbolizál és honnan ered? Cikkünkből minden kiderül!

Fehér rózsa jelentése

Mint a legtöbb virág, a fehér rózsa is több mindent jelképez, és a jelentése kultúránként eltérő lehet.

Fiatal szerelem, tisztaság, erény, ártatlanság

A fehér az ártatlanság és tisztaság szimbóluma. Ezért évszázadok óta használják a fehér rózsát esküvői diszítésekhez. A frissesség, az élet kezdetének a szimbóluma.

Szellemi béke, tisztelet, egység

Fehér rózsákkal temetésen is lehet találkozni, ahol segítik a lelki béke megtalálását. Fehér rózsa a temetésen egy szép búcsúüzenet az elhunyt felé.

Örök szerelem, örök hűség

A fehér rózsa az örök szerelem és örök hűség szimbóluma is, emiatt is olyan népszerű az esküvőkön.

Ha valakinek fehér rózsát ajándékozol, ezt az érzelmet fejezheted ki felé.

fehér rózsa esküvő

Fehér rózsa jelentése temetésre

A fehér rózsa temetésen általában a következő jelentéseket és szimbolikát hordozza:

 1. Békesség és tisztelet: A fehér rózsa általában a békességet, tisztességet és tiszteletet szimbolizálja. Temetésen azokat a virágokat használhatják, amelyek kifejezik a békét és a csendet, valamint a megbecsülést a elhunyt iránt.
 2. Ártatlanság és emlékezés: A fehér rózsa az ártatlanságot és az emlékezést is képviselheti. Egy temetési szertartás során a fehér rózsák használata az elhunyt emlékét és az örökké tartó ártatlanságát is jelképezheti.
 3. Megnyugvás és lelki béke: A fehér rózsa a lelki béke, megnyugvás és nyugalom érzését is kifejezheti. Azoknak, akik a gyászolók mellett vannak, e virágok üzenhetik, hogy gondolataik és szívük a nyugalomban vannak az elhunyt számára.
 4. Utolsó búcsú és tiszteletadás: A fehér rózsa egy temetés során egy utolsó búcsút és tiszteletadást is képvisel. A család és barátok ezzel a virággal fejezhetik ki az elhunyt iránti utolsó szeretetüket és tiszteletüket.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a virágok jelentése és szimbolikája különbözhet kultúrától és egyéni preferenciáktól függően. Egyes temetési szertartásokon más virágok is használhatók, és a legfontosabb az, hogy a kiválasztott virágok méltók legyenek az elhunytnak és kifejezzék a gyászolók érzelmeit és tiszteletüket.

fehér rózsa temetésen

A fehér rózsa jelentése más színekkel kombinálva

Fehér és piros rózsa jelentése

A fehér és piros rózsa együtt egy erőteljes és gyakran romantikus üzenetet közvetít. Ez a kombináció az alábbi jelentéseket hordozza:

 1. Egység és erő egyesítése: A fehér és piros rózsa együttmutatja, hogy két ember, két lélek vagy két entitás egyesül, és egységbe hozza az erőiket. Ez lehet egy romantikus kapcsolat erősítése vagy egy fontos szövetség kifejezése.
 2. Szenvedélyes szerelem: A piros rózsa hagyományosan a szenvedélyes szerelmet szimbolizálja, míg a fehér rózsa a tisztaságot és az ártatlanságot képviseli. Amikor ezeket a két színt kombinálod, azt üzenheted, hogy a szenvedélyes szerelem az ártatlansággal és a tisztasággal párosul.
 3. Romantika és szeretet: A fehér és piros rózsa együtt azt is kifejezheti, hogy mély romantikus érzéseket táplálsz valaki iránt, és szerelmi üzenetet közvetítesz.
 4. Erős kapcsolat vagy esküvő: A fehér és piros rózsa kombinációja ideális választás lehet esküvői dekorációkhoz, mivel az egyesülés, az erős kapcsolat és a szeretet szimbóluma.

piros fehér rózsacsokor

Fehér és rózsaszín rózsa jelentése

A fehér és rózsaszín rózsa együtt egy finom és romantikus üzenetet közvetít, és jelentheti a következőket:

 1. Boldogság és öröm: A rózsaszín rózsa általában az örömöt, boldogságot és hálát szimbolizálja. Amikor ezt a színt kombinálod a fehér rózsával, azt fejezheted ki, hogy boldogsággal és örömmel tölt el valamilyen kapcsolat vagy esemény.
 2. Romantika és szeretet: Mind a fehér, mind a rózsaszín rózsa a romantikus érzéseket és a szerelmet jelképezi. Együtt használva mély romantikus érzéseket fejezhetsz ki valakinek.
 3. Fiatal, ártatlan szerelem: A rózsaszín általában az ifjú szerelmet és az ártatlanságot szimbolizálja. A fehér rózsa pedig a tisztaságot és az ártatlanságot képviseli. Így a kombináció arra utalhat, hogy két fiatal vagy ártatlan szív találkozik.
 4. Ünnep vagy különleges alkalom: A fehér és rózsaszín rózsa együtt tökéletes választás lehet egy ünnepi alkalomra, például egy születésnapra vagy egy évfordulóra, hogy megünnepelj egy boldog és szeretetteljes pillanatot.

Fehér és sárga rózsa jelentése

 1. Barátság és öröm: A sárga rózsa általában a barátságot, örömöt és boldogságot szimbolizálja. Amikor a fehér rózsával párosítod, azt jelentheti, hogy egy erős baráti kapcsolatot ünneplesz vagy kifejezed örömödet egy barát iránt.
 2. Hűség és ártatlanság: A fehér rózsa az ártatlanság és a tisztaság szimbóluma. Ha kombinálod a sárga rózsával, azt fejezheted ki, hogy valaki iránti hűséged és tiszteleted mellett az ártatlanság és a jószívűség is jelen van.
 3. Vidámság és optimizmus: A sárga szín általában a vidámságot, optimizmust és pozitív gondolkodást képviseli. A fehér rózsa pedig a tisztaságot és az ártatlanságot jelenti. A kombináció azt üzenheti, hogy örömmel és optimizmussal tekintesz valamire vagy valakire.
 4. Békesség és megbékélés: A fehér rózsa a békességet is jelképezi, míg a sárga rózsa a megbékélést szimbolizálhatja. Ezért ez a kombináció alkalmas lehet olyan helyzetekre, ahol megbékélésre vagy békességre van szükség.

Fehér rózsák számának jelentése

Az sem mindegy, hogy hány szál fehér rózsát adunk vagy kapunk, ezeknek is mind-mind más jelentése lehet.

Egy szál fehér rózsa jelentése

egy szál fehér rózsa jelentése

Egy fehér rózsával erős remény és szerelem üzenetet közölhetsz. Az ártatlanság és az őszinteség alapján elismerheti a köztetek lévő köteléket.

Két rózsával egymást iránti szerelmet és gyengédséget mutatsz.

Hat fehér rózsa adásával jó értelemben vett kicsit megszállott vagy, jelezve, hogy a címzett mellett szeretnél lenni.

Ha valakinek tíz fehér rózsát adsz, azt mondod, hogy a kapott szeretet a tökéletesség csúcsa.

Adj még egyet, és 11 rózsát küldesz, kifejezve igazi és mélyen becsült szerelmet.

Egy egész tucat, azaz 12 fehér rózsa esetén pedig a klasszikus „Legyél az enyém” üzenetet közlöd egyértelműen.

Ha hibát követtél el, rendelj meg 15 rózsát a bocsánatkéréshez.

És ha teljesen elbűvölve vagy, és az összes szerelmedet csak egy személynek adod, küldj el két tucat rózsát, azaz összesen 24-et, ezzel azt üzened, „Tied vagyok.”

Adhatsz több fehér rózsát is ennél. 36 rózsával azt mondod, hogy fejvesztetten szerelsz.

A fehér rózsa története

Az ókori Görögországban a fehér rózsa Aphrodité istennő szimbóluma volt, akit később a rómaiak Vénusznak neveztek el. Megtestesíti a női szépség, a szerelem és a szexualitás eszméit. Fontos szerepet játszott az Iliászban, és egyike volt annak a három istennőnek, akik jelen voltak az esküvőn, amely végül a trójai háborúhoz vezetett.

Van egy mítosz, hogy minden rózsa fehér volt, egészen addig, amíg Aphrodité meg nem szúrta a lábát egy tövisben, vérét a rózsákra csöpögtetve, amitől azok vörösre nem váltak. Ez azután történt, hogy Cupido vagy Eros véletlenül egy nyíllal rálőtt a szárra, amitől tövis nőtt ki. Talán egyfajta elfogadást jelent, hogy kevés dolog lehet teljesen tiszta, és természetesen nem minden egy dolog.

Még az is lehet, hogy Aphrodité tette kiemelkedővé a rózsákat, mivel az ókori Görögországban követői gyakran ajándékozták meg virággal. Ennek a hagyománynak köszönhetően bizonyos virágok ajándékozása egy nőnek egy másik módja annak, hogy elmondja neki, hogy istennőként tekint rá. Ha el akarod mondani a másiknak, hogy ő jelenti számodra a világot, egy csokor vörös rózsa megmutathatja szenvedélyedet, de ha fehérrel párosítod, az megmutathatja a szenvedély tisztaságát.

A Rózsák háborúja

A 14. századi Angliában zajlott a Rózsák háborúja. Ez a háború York hercege és a Lancaster család között zajlott. A herceg családjának jelképe a fehér rózsa, a Lancaster család szimbóluma pedig a vörös rózsa volt, így a Rózsák háborúja kapta a nevét.

Bár ez adhatott némi nyomatékot a Rózsának a római felemelkedés után, a Rózsák háborúja szerencsére változatlanul hagyta a fehér rózsák jelentését. A fehér rózsa továbbra is megtestesítette Aphrodité fő aspektusait – az igaz szerelmet és a női szépséget.

Jóval később a fehér rózsa menyasszonyi csokrokban való használatának hagyománya népszerűvé vált, amikor 1840-ben Viktória királynő saját fehér rózsakészletével sétált a folyosón. Lehet vitatkozni, hogy a rózsák ekkor kezdték visszavenni jelenlegi jelentőségüket.

Fehér róza és Mária

Természetesen mind a Római Birodalom, mind az Anglia Egyház keresztény közösségek voltak, ezért lehet, hogy a fehér rózsa szinte angyali benyomást keltett. Gyakran használták Szűz Mária ábrázolására, és széles körben látható a keresztény és különösen a katolikus képeken. Néha a „mennyország misztikus rózsájának” is nevezik, ahol a rózsa a tisztaságot és az örömöt jelképezi. Mária és a fehér rózsa kapcsolatával népszerűvé váltak a középkori kertekben.