Adventi gyertyák jelentése

adventi gyertyák jelentése

Az adventi gyertyák egyikek a legismertebb és leglátványosabb szimbólumoknak az adventi időszakban. Ezek a gyertyák nemcsak szépek, hanem mély jelentésekkel is rendelkeznek a keresztény hagyományban. A négy gyertya egyesítése az adventi koszorúval az ünnepi várakozás, remény és Jézus Krisztus megszületésének üzenetét hordozza magában. Ismerjük meg az adventi gyertyák jelentését és színeit.

Az adventi időszak rövid áttekintése

Az advent a keresztény egyházi naptárban a karácsonyi ünnep előtti négy hetes időszakot jelenti. Az adventi időszak célja, hogy felkészítse a hívőket Jézus Krisztus születésére, és emlékeztesse őket az ünnep igazi jelentésére, ami a megváltás és az öröm. Az adventi időszak karácsony előtti negyedik vasárnapon kezdődik, és december 24-én advent utolsó napján ér véget.

Az adventi koszorú és gyertyák

Az adventi koszorú kerek alakú, amelyet gyakran fenyőágakkal, tobozokkal, piros szalagokkal és más természetes elemekkel díszítenek. A koszorún négy gyertyát helyeznek el, amelyek az egyes adventi vasárnapokat szimbolizálják. Az első vasárnapon egy lila gyertyát gyújtanak meg, a második vasárnapon kettőt, majd a harmadikon ismét egy lila gyertyát. A negyedik vasárnapon pedig egy rózsaszín gyertyát gyújtanak meg.

Adventi gyertyák jelentése

Az első adventi gyertya jelentése (lila):

Az első gyertya meggyújtása az adventi időszak kezdetét jelzi.  A lila szín a bűnös emberiség megtisztulásának és a megtérésnek a színét képviseli. Az első adventi gyertya a hitet valamint Ádámot és Évát jelképezi és a hitet szimbolizálja.

A második adventi gyertya jelentése (lila):

A második vasárnapon gyújtják meg a második lila gyertyát, ami az eljövendő reményt és várakozást szimbolizálja.

A harmadik adventi gyertya jelentése (rózsaszín):

A harmadik vasárnapon a rózsaszín gyertya képviseli az öröm és a boldogság teljességét. Ez az üzenet azt sugallja, hogy Jézus születése közel van, és az öröm betölti a szíveket.

A negyedik adventi gyertya jelentése (lila):

A negyedik adventi gyetya a szeretet jelképezi, és advent negyedik vasárnapján kell meggyújtani.

Az adventi gyertyák rendszeres meggyújtása és az üzenetük fontolóra vétele segít a hívőknek a lelki készülődésben és az adventi időszak üzenetének megértésében. Az adventi gyertyák világossága fokozatosan növekszik, amint közeledünk a karácsonyi ünnephez, ami emlékeztet bennünket arra, hogy Jézus Krisztus, a világ világossága, eljött közénk, hogy megváltson minket. Az adventi időszak tehát nemcsak a várakozás és a remény időszaka, hanem az öröm és az összetartozás ideje is a családok és a közösségek számára.

Olvasd el ezeket is:

.