Hála szimbóluma

hála szimbóluma

Mi a hála szimbóluma, milyen jelképek utalnak a hálára, mi a hála színe és miért fontos, hogy hálásak legyünk?

Miért van fontos szerepe a hálának az életünkben?

A történelem során számos személyiség állította, hogy a hálának fontos szerepe van a nagyobb boldogság eléréséhez. A pozitív pszihológia területén végzett kutatások ezt be is bizonyították, mi szerint az emberek alapvető boldogásgi szintje nő, ha odafigylnek azokra a dolgokra, amikért hálásak lehetnek.Hála napló írása, vagy hála szimbólummal ellátott ékszer vagy tetoválás segíthetnek emlékeztetni magunkat, hogy ne felejtsünk el hálásnak lenni.

Hála univerzális szimbóluma

hála szimbóluma univerzális, buddhista

Sokan azt tartják, hogy a hála univerzális jelképe egy spirál, amelynek az alján három kis pont található. Egyesek szerint, a spirál elem korai kelta szimbólumokra emlékeztet, mivel a spirálok gyakran szerepeltek a kelta ikonográfiában. Ezenkívül a jelkép alsó részén egy finom horgonyszerű forma is megtalálható a spirál alján. Lehet, hogy ez a hawaii kultúrákban használt makau szimbólumát idézi, amely biztonságos átkelést kínál azoknak, akik vízen utaznak.

A spirál az örökkévalóság gondolatát sugallja, ez a jelkép azt jelentheti, hogy az ember érzése a hálával örökké folytatódik.

Egyéb hála szimbólumok

A hálának több egyéb szimbóluma is van, ami eltérhet az egyes kultúrákban.

Egyes virágok

Több virág is a köszönet, a hála kifejezésének szimbóluma, mint például a rózsa, krizantém vagy hortenzia.

Gyakran ajándékozunk virágot köszönetnyilvánításképpen, de itt érdemes azt is figyelembe venni, hogy a megajándékozott hogyan értelmezi az ajándékot. Félreértésre adhat okot, ha rózsát ajándékozunk valakinek hálánk jeléül, mert a rózsa sok ember számára a hála szimbóluma, de lehet, hogy a megajándékozott a rózsát a romantikus szerelemmel azonosítja, mivel sokak számára a rózsa a szerelem jelképe.

Meghajlás

Nem csak jelkép vagy tárgy lehet a szimbólum, hanem cselekedet is.

Meghajlás tiszteletadás jeléül elsősorban Ázsiai országokban és kultúrákban elterjedt. Azonban a történelem során számos kultúra is átvette a meghajlás formáját az értékelés kifejezésére.

Imádkozó kezek és lehajtott fej

Sok keresztény hálaadásul összekulcsolja a kezét és lehajtja a fejét imában az étkezés előtt. Ez az ábra és cselekedet ezért a keresztény hit tagjai számára hála szimbólummá vált.

imádkozó család

Kenyér és bor

Ez egy másik hála szimbólum, amelynek keresztény eredete van. A kenyér és a bor, amelyek részei az úrvacsorának vagy Szentáldozásnak, a testet és a vért szimbolizálják, amelyeket a keresztények szerint Krisztus áldozott fel a mi üdvösségünkért.

Ennek ellenére, néhány keresztény számára ezek a szimbólumok azért jelentik a hála érzését, mert emlékeztetik őket erre az áldozatra való hálájukra. Az áldozat elfogadása a keresztények számára egy módja annak, hogy emlékeztessék magukat a hitükre abban, hogy Jézus Krisztus feláldozta életét, hogy megmentse őket.

Szív

A szív alapvető formája hosszú ideje egy rövidítés a hálára különböző kultúrákból és háttérből származó emberek számára. Az utóbbi években az emojik növekvő népszerűsége miatt a használata a hála jelképeként még inkább elterjedt. Azok, akik gyakran használnak emojikat bizonyos üzenetek, ötletek vagy érzelmek kifejezésére szöveges üzenetekben, gyakran használnak szívemotikonokat a „köszönöm” kifejezésére, hogy talán hatékonyabban közvetítsék a hálás érzéseiket, mint csupán szöveggel.

szív emojik

Szívre helyezett kéz

Ez egy másik szimbólum az elismerés kifejezésére, amely a szívünkre fókuszál. Ellentétben az előző példával, ez nem egy kép, hanem egy cselekvés.

Néhány ember spontán módon fejezi ki az elismerését másoknak azzal, hogy a kezüket a szívükre helyezik. Ez egy nem verbális módja annak, hogy „köszönöm” -t mondjanak egy hálás pillanatban, amely nem specifikus semmilyen egyetlen kultúrára.

Felállás

A meghajláshoz hasonlóan ez is egy cselekvés, amivel kifejezhetjük hálánkat, gondoljunk csak a Holt költők társasága című filmre, amikor Robin Williams karaktere utoljára elhagyja diákjaival teli osztályát, a diákok szótlanul megmutatják tiszteletüket és hálájukat az életüket megváltoztató tanár felé, és együtt felállnak az asztalukra.

Kristályok

Akik hisznek a kristályok gyógyító erejében, úgy gondolják, hogy egyes kristályok jelképezik a hálát és az elismerést. Ilyen például a smaragd, a szerafinit, a rózsakvarc és a kianit. Vannak, akik ilyen kristályokból készült ékszereket hordanak, vagy imádkozás közben tartják a kezükben.

Pulyka

Ez elsősorban az Egyesült Államokban számít a hála szimbólumának, ugyanis az USA egyik jellegzetes ünnepén, hálaadáskor pulyka az egyik fő étel, amit fogyasztanak.

Hála színe

A hálának nem csak szimbólumai de jellegzetes színe is van.

Habár több szín is kapcsolódik a hálához, a legszélesebb körben elfogadott szín, amely a hála érzését képviseli, a rózsaszín.

A rózsaszín univerzálisan a szeretettel és a könyörületességgel kapcsolódik össze, és azt is hiszik róla, hogy szabályozza az emberek hangulatát, valamint segít csökkenteni az agressziót. Ezért a tökéletes szín a hála kifejezéséhez, amely pozitív érzéseket és örömöt vált ki.

Forrásunk volt: https://www.joincake.com/blog/gratitude-symbol/